Vandskade

 

 

 

 

 

Museum X skal i gang med at sikre sin samling mod vandskader – både før, under og efter ulykken.

 

Gennemgang af bygninger
I første omgang udarbejder museet en tjekliste til gennemgang af bygninger og magasiner. Museet kan selv gøre meget for at undgå oversvømmelser, uanset om det er fra sprængte vandrør, skybrud eller stormflod. Forebyggelsen indbefatter bl.a., at man jævnligt renser tagrender, afløbsriste og trappeskakter for blade og affald. Eller at genstande hæves fra gulvet på paller, så de ikke tager skade ved en oversvømmelse.

Find inspiration hos Topdanmark

Gode råd - forebyggelse af vandskader


Sikrings- og oprydningsmaterialer
Det er vigtigt at være beredt med det rigtige materiel. Museum X investerer derfor i Skjoldvognen, sandsække og andre sikrings- og oprydningsmaterialer hos Museumstjenesten. Ved vandskade skal medarbejderne undgå kontakt med vandet, da opstigende kloakvand kan være sundhedsskadeligt. 

Find oprydningsmaterialer og sikkerhedsudstyr hos Museumstjenesten


Undervisning af personalet
Museum X forbereder sine medarbejdere på deres opgaver i forbindelse med en vandskade og udarbejder også en kontaktliste over ansatte, de skal ringe til, hvis en vandskade opstår om natten. De kan tilkaldes og hjælpe med at begrænse skaderne. Dette indbefatter at:

  • Afdække interiør, udstyr, genstande m.m.
  • Lukke vinduer og døre og sørge for, at alle åbninger udadtil er dækket til med sandsække e.l. (ved skybrud).
  • Om muligt lede vandet væk – gælder det skybrud, kan det være nødvendigt at grave render rundt om bygningen.

Instruks - vandskade


Værdiredningsplan
Ligesom ved brand kan det være nødvendigt at tage værdiredningsplanen i brug og foretage en prioriteret redning af genstande.

Læs Kulturministeriets vejledning

Midlertidige opbevaringssteder
Ligesom ved brand kan det være nødvendigt at flytte genstande til midlertidige opbevaringssteder.

Gode råd - flytning af genstande

Efter hændelsen
Når oversvømmelsen er stoppet eller skybruddet ovre, skal der skabes overblik over skadernes omfang. Denne inspektion kan foretages af f.eks. museets bygningsansvarlige, en konservator, direktøren, det lokale beredskabs indsatsleder og skadesservicefirma. Museum X har udfærdiget en liste med de relevante navne og kontaktoplysninger. Museet aftaler desuden et møde med museets forsikringsselskab.

Det vigtigste er dog at standse de værste følgeskader og sikre genstande, indbo, maskiner og bygninger. Indsatslederen kan iværksætte de første tiltag, f.eks. at fjerne vand, af- og tildækning, aflukning af rørbrud og opsætning af affugtere. 

Herefter kan museets konservator eller bevaringsafdeling tage over. Museum X danner sig et overblik over de følgeskader, vand kan give, og hvordan man kan begrænse skaden. 

Gode råd - den hurtige indsats til forskellige materialer